Reftele

Reftele är en kulturhistorisk lantbruksort som ligger mitt i ett öppet odlingslandskap med närhet till sjön Bolmen och naturreservatet Draven med ett rikt fågelliv.

Draven naturreservat

Sjön Draven sänktes på 1800-talet och i början av 1900-talet för att skapa mer åkermark. Därefter har vattennivån i Draven höjts och sjön är idag kommunens bästa fågellokal med gott om häckande vadare och änder. I naturreservatet finns markerade stigar, utsiktsplatser, fågeltorn och gömsle.

Ölmestad museum ligger i Ölmestads gamla skola. Den byggdes 1926 och användes som folkskola och grundskola fram till slutet på 1960-talet då den nya skolan byggdes i Reftele. Museet är idag både skol- och bruksmuseum.

En bit utanför Reftele ligger Stora Segerstad. Sommartid är det vandrarhem och resten av året är det naturbruksgymnasium. Kring jul arrangeras det en stor julmarknad.

I kommunens sydöstra del ligger sjön Bolmen, Sveriges tionde största sjö. Bolmen brukar kallas Gislaveds Riviera och erbjuder goda möjligheter till bad, fiske och olika vattensporter som kanotpaddling och vattenskidåkning.